UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні в Україні відзначають День медичного працівника

Цей день присвячений всім медикам.

27 липня відзначається День медичного працівника в Україні. Свято присвячене всім медпрацівникам, які щодня рятують життя цивільним та військовим.

День медичного працівника: історія

В Україні до 2023 року День медика відзначали у третю неділю червня, як і святкували з часів колишнього СРСР. Тоді свято вперше відзначили у 1981 році.

Читайте також: Росіяни біля Торецька атакували дроном евакуаційне авто парамедиків поліції: двоє поранених

Відповідно до президентського указу №281/94 від 3 червня 1994 року, в Україні було встановлене свято на підтримку ініціативи працівників закладів охорони здоров'я. Датою святкування визначили третю неділю червня.

Вже третій рік поспіль українці зустрічатимуть День медичного працівника в умовах повномасштабної війни. Наші медики постійно борються за життя цивільних та військових. Українські медики рятують людей після ворожих обстрілів та бомбардувань. Ризикуючи власним життя, медпрацівники продовжують сміливо виконувати свій обов'язок.

Минулого року українські військові лікарі провели унікальну операцію. Вони успішно видалили з області серця бійця гранату ВОГ, що не розірвалася.

У Львові лікарі здійснили перше в Україні остеоінтеграційне протезування – імплантували протез в кістку пацієнта. Перший пацієнт в Україні з таким протезом – 56-річний ветеран російсько-української війни, який втратив обидві ноги внаслідок наїзду авто на міни.