UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДБР розслідує обставини прориву кордону на Харківщині

Бюро перевірить дії керівництва усіх ланок у регіоні.

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

ДБР (Державне бюро розслідувань) розпочало досудове розслідування з приводу прориву росіянами українського кордону під час наступу 10 травня. У пресслужбі додали, що наразі вже встановили похвилинний розвиток подій на кордоні того дня.

У відомстві додали, що вже перевіряється рівень забезпечення та укомплектування особовим складом частин ЗСУ, зведення укріплень та взаємодію між підрозділами. Також слідчі досліджують дії керівництва усіх ланок у регіоні. У бюро додали, що наразі вони розслідують можливі факти безпідставного залишення бойових позицій підрозділами Сил оборони.

Читайте також: Прикордонника, який застрелив цивільного при незаконному перетині кордону, затримали — ДБР

Попередньо справу кваліфікують як самовільне залишення поля бою та недбале ставлення до військової служби (ст. 429, ч. 4 ст. 425 КК України).

Нагадаємо, росіяни розпочали нову хвилю наступу на Харківщину 10 травня. Тоді президент України Володимир Зеленський заявив, що військове командування знало про імовірність прориву кордону окупантами та розраховувало свої сили, щоб зупинити їх. Того ж дня очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов сказав, що Збройні сили України не втратили жодного метра.

Раніше ДБР відкрило кримінальну справу через прорив росіянами кордону з Україною на Харківщині, серед фігурантів якої є командири 125 бригади тероборони. Слідство вважає, що вони «не організували належним чином оборону позицій на кордоні Харківської області та РФ, що призвело до втрати вказаних позицій, військової техніки та особового складу підрозділу».