UA / RU
Підтримати ZN.ua

День пам'яті жертв голодоморів: історія пам'ятної дати

Українці у минулому сторіччі пережили три голодомори.

25 листопада в Україні згадують жертв голодоморів 1921-22, 1932-33 та 1946-47 років. Кожного року пам'ятна дата припадає на четверту суботу листопада.

У XX столітті українці пережили три голодомори. Особливе місце в історії посідає Голодомор 1932-33 років, якому передували розкуркулювання селян, насильницька колективізація та масовий терор на селі. Жертвами репресій кривавого тоталітарного режиму стали українські селяни слідом за духовенством та інтелігенцією.

Читайте також: Музей Голодомору добудують: гроші знайдено, і це не держбюджет

Керівництво СРСР заперечувало факт масової смерті українських селян унаслідок Голодомору. Точна кількість жертв невідома. Лише після проголошення незалежності України вдалося зняти табу з цієї теми.

У 2006 році законом України Голодомор визнали геноцидом українського народу.

Вчені з Інституту демографії та соціальних досліджень заявили, що науково обґрунтована оцінка людських втрат у результаті Голодомору складає 4,5 мільйона осіб: 3,9 мільйона – внаслідок надсмертності, та 600 тисяч – ненароджені немовлята. Від голоду померло 13% населення нашої країни.

В Україні у День пам'яті жертв Голодоморів традиційно і відбуваються жалобні заходи. О 16:00 проходить загальнонаціональна хвилина мовчання, за якою слідує акція «Запали свічку пам'яті». В цей день українці у вікнах своїх будинків та біля меморіалів жертв Голодоморів запалюють свічки на згадку про тих, хто став його жертвами.

Наприкінці листопада у Верховній Раді закликали парламенти країн світу визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. За відповідну постанову проголосували 310 народних депутатів. 

Пізніше 55 держав-членів ООН підтримали Декларацію до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні. Підписали Декларацію, крім країн Євросоюзу, Азербайджан, Австралія, Боснія і Герцеговина, Гватемала, Чилі, Японія, Південна Корея, Велика Британія, США, Уругвай, Коста-Рика, Маршаллові острови та Палау.