UA / RU
Підтримати ZN.ua

Введення в храм Пресвятої Богородиці: історія свята

Це свято присвячене Діві Марії.

Кожного року християни східного обряду відзначають Введення в храм Пресвятої Богородиці. Інша назва свята – Третя Пречиста. Це одне з важливих християнських свят, яке присвячене Богоматері. Цього року дата свята змінилася.

Читайте також: День апостола Пилипа: коли буде цього року

Коли відзначають Третю Пречисту у 2023 році

Раніше Введення в храм Пресвятої Богородиці відзначали 4 грудня, але, через перехід Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар, дата свята змінилася. Тому у 2023 році парафіяни ПЦУ відзначатимуть Третю Пречисту 21 листопада

Історія свята

За біблійними переказами, у Йоакима та Анни, батьків Діви Марії, довгий час не було дітей. Вони багато молилися, щоб Бог послав їм дитину. Їх молитви були почуті. Бог виконав їх прохання, але в обмін на обіцянку, що Йоаким та Анна присвятять дитину служінню йому.

Коли Діві Марії було три роки, батьки дотрималися даного слова та віддали дівчинку святому Захарії. Саме цей день і вважається введенням до храму Пресвятої Богородиці.

 Що не можна робити в цей день

З давніх часів в цей день діяли певні заборони, яких варто дотримуватися.

Це свято випадає на період Різдвяного посту. Тому в цей день не можна вживати їжу тваринного походження. Але дозволяється їсти рибу та випити трохи вина.

Також не можна у свято веселитися, можна займатися тяжкою роботою, шити, в'язати та вишивати.

Не можна відмовляти в милостині нужденним.

В цей день забороняється вінчатися. Ця заборона діє весь Різдвяний піст, але особливо сильна на свято Введення до храму Пресвятої Богородиці.