UA / RU
Підтримати ZN.ua

Успіння Пресвятої Богородиці: історія свята

Інша назва цього свята – Перша Пречиста.

У понеділок, 28 серпня, християни східного обряду відзначають одне з головних свят, яке присвячене Діві Марії  - Успіння Пресвятої Богородиці. Але вже наступного року, у зв’язку з переходом ПЦУ на новий новоюліанський календар, вони будуть відзначати Успіння 15 серпня, як і християни західного обряду. Це свято також називають Першою Пречистою.

Читайте також: Медовий Спас: історія і значення свята

Історія свята

Це свято присвячене матері Ісуса Христа і її переходу до Царства Небесного. Незважаючи на те, що воно називається «успіння», що означає «смерть», в цей день не прийнято сумувати, бо це означає возз’єднання Діви Марії зі своїм сином – Ісусом Христом.

Свято було запроваджено ще в IV столітті імператором Флавієм Маврикієм. Згідно з переказами, після смерті і воскресіння Христа Марія залишилась в Єрусалимі і знаходилась там поки не почалися гоніння на християн. Потім вона переїхала в Ефес, де відвідувала праведного Лазаря і гору Афон.

Богородиця повернулася в Єрусалим незадовго до своєї смерті. Тут вона часто відвідувала місця, які були пов'язаним з Христом, для молитов і покаяння.

Діва Марія знала, коли закінчиться її земне життя. До неї явився архангел Гавриїл який сповістив, що через три дні вона покине земне життя і вознесеться на небеса.

Тоді вона попередила своїх близьких і заповіла своє майно служницям. Поховати себе вона веліла поруч з батьками в Садах Гефсиманії. Віруючи, які дізналися про успіння Богородиці, приходили попрощатися з Марією. В Єрусалимі поступово зібралися і всі апостоли.

В час Успіння Богородиці сам Господь Бог прийшов, щоб взяти її душу. Побачивши Його, вона піднялася з ложа і без жодного страждання віддала душу в руки сина свого і Бога.

Через три дні апостоли приступили до поховання тіла. Вони віднесли тіло Пресвятої Богородиці в сади Гефсиманії, як вона і бажала. Там вони поклали тіло Богородиці і закрили вхід до печери каменем.

На похованні не був присутній апостол Фома. Він хотів попрощатися з нею пізніше і вирішив з іншими апостолами увійти в печеру. Але відкривши труну, вони знайшли там тільки плащаницю Богородиці.

Що не можна робити в Успіння Пресвятої Богородиці

З давніх часів в цей день діяли певні заборони, яких намагалися дотримуватися.

У свято не можна лаятись, сваритися, поганословити та бажати зла іншим.

Свято краще провести у приємному спілкуванню з близькими, тож сумувати в цей день не варто.

Цього дня також забороняється займатися фізичною працею та домашньою роботою.

Краще не ходити босими ногами по росі, бо вважається, що роса – це сльози землі, яка тужить за Богородицею, що пішла.

У цей день також краще не стригтися. Також краще не взувати нове взуття. Вважається, що якщо на ногах з'являться мозолі, чекати на швидкі радощі не варто.