UA / RU
Підтримати ZN.ua

День Незалежності України: чи буде додатковий вихідний

Вже другий рік поспіль українці будуть відзначати його в умовах повномасштабного вторгнення Росії.

24 серпня українці відзначать День Незалежності України. Традиційно цей день у нашій країні був вихідним, а якщо припадав на суботу чи неділю — вихідний переносився на понеділок.

Читайте також: День молоді: історія свята

Цього року День Незалежності України припадає на четвер, тож відповідно до статті 73 Кодексу законів про працю, цей день має бути вихідним.

Але через повномасштабне вторгнення Росії і запровадження у країні воєнного стану, додаткового вихідного не буде. Це передбачено статтею 6 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах військового стану», яка тимчасово скасовує дії інших статей, що стосуються вихідних та святкових днів.

Згідно з нею, у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53, частини першої статті 65, частин третьої - п’ятої статті 67, статей 71, 73, 78-1 Кодексу законів про працю України та частини другої статті 5 Закону України «Про відпустки».

Тож четвер, 24 серпня 2023 року в Україні буде робочим днем.

Синоптикиня  Укргідрометцентру Наталія Птуха розповіла, якою буде погода на День Незалежності. За попередніми прогнозами, аномальної спеки або небезпечних погодних явищ чекати не варто.