UA / RU
Підтримати ZN.ua

50% українців вважають, що в рамках реформування охорони здоров'я в першу чергу треба зменшити вартість ліків – опитування

Українці також розповіли, хто, на їхню думку, обстоює інтереси громадян у процесі реформування системи охорони здоров’я.

Першочерговим заходом реформування охорони здоров’я 50% громадян вважають зменшення вартості ліків, йдеться у результатах опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва. У минулому році такої думки притримувались 59% українців.

Ще 30% першочерговим заходом назвали встановлення відповідальності лікарів за здоров’я пацієнтів та результати лікування. В минулому році таких громадян було 34%.

За забезпечення лікарень і поліклінік якісним, новітнім обладнанням для лікування і діагностики висловилися 29% респондентів. У 2019 році таких було 31%.
Також 29% українців вважають, що в першу чергу потрібно забезпечити невідкладну допомогу усім необхідним в усіх населених пунктах. У минулому році за це висловилися 38% опитаних.

Думки про те, що в першу чергу потрібно збільшити кількість професійних лікарів-терапевтів та сімейних лікарів, притримуються 28,5% громадян. У минулому році таких українців було 30%.

Водночас відповідаючи на запитання “Хто з перелічених осіб обстоює інтереси громадян у процесі реформування системи охорони здоров’я?”, 19% українців назвали чинного очільника МОЗ Максима Степанова, а 16% – президента України Володимира Зеленського.

Ще 15% вважають, що інтереси громадян у процесі реформи обстоює лікар і блогер Євгеній Комаровський, 14% – головний санлікар Віктор Ляшко. Ім’я ексміністерки охорони здоров’я Уляни Супрун назвали 6% опитаних, голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Михайла Радуцького – 3%. Ще 35% опитаних вважає, що ніхто з перелічених осіб не обстоює їхні інтереси. 

Читайте також: Список "Доступних ліків" виріс на 8 пунктів

Дослідження провели з 3 по 9 липня 2020 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Всього опитали 2022 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, окупованих Криму та Донбасу за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.