UA / RU
Підтримати ZN.ua

2386 осіб у 2017 р. звернулися за медичною допомогою через травми, завдані працівниками поліції

Насправді таких фактів набагато більше. Однак їх не фіксують лікарі, або не розслідують.

Тільки за офіційними даними закладів охорони здоров'я, 2386 осіб у 2017 р. звернулися за медичною допомогою через травми, завдані працівниками поліції. І з кожним роком таких звернень стає більше. Медики фіксують травми голови (30,12% з усіх видів травм), корпусу тіла, кінцівок, множинні травми.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Тетяна Курманова. За її словами, експерти вважають, що насправді таких фактів набагато більше. Однак їх не фіксують лікарі, або не розслідують.

Дослідження "Неналежне поводження в діяльності Нацполіції України: виявлення, поширеність, причини" провів Експертний центр з прав людини у співпраці з Управлінням забезпечення прав людини Нацполіції в рамках спільного проекту ЄС і РЄ "Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні".

"В країні немає офіційно затвердженого механізму фіксації слідів тортур (багато країн світу використовують для цього Стамбульський протокол). А медстандарти застаріли: досі використовуються правила судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, розроблені у 1995 р", - зазначає автор.

Детальніше про тортури в поліції читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Невидимий ховрах: чому катування в поліції стали нормою" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".