UA / RU
Підтримати ZN.ua

22-річний оператор БпЛА наводив ворожу артилерію на свою ж бригаду: СБУ затримала військового

Затриманому загрожує довічне ув'язнення.

Служба безпеки України затримала військового, який під час боїв за Часів Яр на Донеччині наводив ворожу артилерію на свою ж бригаду ЗСУ. Агентом ФСБ РФ виявився 22-річний оператор безпілотних систем однієї з бригад, що тримає оборону на краматорському напрямку, повідомили в СБУ.

«У 2023 році контрактник був дистанційно завербований кадровим співробітником ФСБ – Сороколєтовим Дмітірєм Павловічєм. За матеріалами справи, зрадник «зливав» ворожому спецслужбісту локації свого підрозділу БпЛА, який займався коригуванням вогню по рашистах, що атакували Часів Яр», – зазначили в СБУ.

Читайте також: Коригувальник, який допоміг росіянам захопити Бахмут, отримав довічне — СБУ

Росіяни хотіли використати відповідні дані, аби вдарити по позиціях українських військових, що керують БпЛА. Саме вони заважали окупантам прорватися до міста. Агент намагався передати росіянам дані й щодо інших українських підрозділів у районі Часового Яру.

Слідство встановило, що військовий писав у прокремлівських пабліках коментарі щодо підтримки російсько-української війни. Таким чином він потрапив у поле зору ФСБ.

Ворожого агента затримали та повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд відправив зрадника під варту, йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялося, що реальний термін увʼязнення отримав 40-річний помічник начальника відділу прикордонного загону з Волині. Його дистанційно завербувала російська ФСБ, аби отримувати інформацію про пункти дислокації, маршрути руху та наявне озброєння українських військових на північному кордоні.