UA / RU
Підтримати ZN.ua

180 українських партій не подали звіти до НАЗК: що їм загрожує

У списку відомі партійні організації України

Понад 180 політичних партій не подали звіти до НАЗК за I квартал 2024 року, хоча законодавство зобов'язує надавати звіти. Це на 20 організацій менше, ніж кількість партій, які не відзвітували за 2020-2023 роки, повідомляє НАЗК.

“НАЗК зобов’язане протягом 10 календарних днів з дня завершення строку оприлюднити на своєму офіційному вебсайті список політичних партій, які не подали свої звіти, та забезпечити притягнення винних осіб до відповідальності”, – вказано у повідомлення агентства.

Яке покарання за неподання звітності?

Як вказується в офіційному повідомленні НАЗК, за неподання звітів передбачена адміністративна відповідальність. “Зокрема, це накладення штрафу від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 5 100 до 6 800 грн”, – повідомляє НАЗК.

Хто в списку партій, які не звітують за свою діяльність?

Перелік партій, які не звітують про свою діяльність опублікувало НАЗК. У цьому списку такі партійні організації, які відомі своєю активністю у публічному просторі:

Нагадаємо, що за 2023 рік 227 партій опинились у “штрафному” списку партійних організацій. У списку є партійні організації, які були відомі у медійному та політичному просторі, наприклад “Фронт Змін”, “Союз лівих сил”, “Блок опозиційних сил”, “Опозиційний блок”, “Об’єднання “Самопоміч”, “Партія Шарія”, “Український вибір”, “Перемога Пальчевського”, “Комуністична партія України” та інші.