UA / RU
Підтримати ZN.ua

За умови завчасного контрактування на наступний рік ми могли б наростити виробництво в два-три рази — директор "Української бронетехніки"

Він зауважив, що продукцію УБ, зокрема бронемашини, є дешевшою за іноземну на 20-30%.

Директор "Української бронетехніки" Владислав Бельбас заявив, що компанія може в рази наростити виробництво, якщо законтрактування на 2025 рік відбудеться вчасно. Під час інтерв'ю "Мілітарному" він зауважив, що продукцію УБ, зокрема бронемашини, є дешевшою за іноземну на 20-30%. 

"Цього року ми плануємо виготовити декілька сотень машин "Новатор" — більше, ніж за п’ять попередніх років... — сказав він. — Якби я мав замовлення на наступний рік вже зараз і воно було б співмірне з тим, що вже є, я міг би спокійно збільшити обсяги виробництва у два-три рази". 

Він додав, що цього року компанія завантажена замовленнями повністю, але все одно могла б робити більше. 

"Зараз все завантажено на 100%, однак це не означає, що ми робимо так багато, як могли б... Цього року у нас був період, коли ми кожні два місяці подвоювали виробництво бронеавтомобілів", — розповів Бельбас. 

Читайте також: Розвиток українського ОПК досяг точки, коли надання коштів для виробництва важливіше за постачання західного озброєння — Камишін

Та, схоже, у Міноборони є проблеми з укладанням контрактів з вітчизняними компаніями. За словами воєнної кореспондентки Юлії Кірієнко-Мерінової, українські виробники мін розповідають, що їх склади повні, проте держава не укладає з ними угод. Тим часом військові жаліються на брак 120-мм мін на фронті, розповідаючи, що одна бригада на покровському напрямку — найгарячішій на сьогодні ділянці — отримує лише 10 штук на тиждень.  

Проблеми виникають і з виконанням контрактів з МОУ. Учора сержант ЗСУ у відставці та голова ГО "Українське об’єднання "Мрія" Юрій Гудименко розповів, що за останній місяць, з 16 серпня по 16 вересня, Агенція оборонних закупівель відправила ЗСУ від Міноборони 50 дронів Mavic 3T на всю армію. Він зауважив, що раніше на фронт таких безпілотників надходили тисячі. У відповідь на це в Агенції пообіцяли виконати контракт до кінця року. Там спробували виправдатися тим, що траплялися випадки, коли переможці відповідних тендерів через певний час відмовлялися від підписання контракту чи затримували постачання.