UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обслуговування газових труб у багатоповерхових будинках: хто несе за це відповідальність

Роз'яснення дали експерти.

Попри війну, українці мають своєчасно здійснювати комунальні платежі. Зокрема, необхідно платити за газ. Громадяни, які проживають у багатоповерхівках, часто стикаються з питанням необхідності обслуговування газових труб. Видання «Газправда» розповіло, хто має здійснювати технічного обслуговування (ТО) внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку.

В Україні діє «Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку», який Міністерство енергетики ухвалило Наказом від 29.09.2023 №292. Так, документ має допомогти знайти відповідальних за внутрішні газові мережі в багатоквартирних будинках і обслуговувати їх на чітких договірних підставах.

Читайте також: Газовий лічильник: як треба передавати показники

Експерти зазначили, що для остаточного розв'язання проблеми ТО внутрішньобудинкових систем у багатоквартирному будинку цього ще не достатньо.

За словами експертів, досі не вирішеними є два питання:

Відповідно до чинного законодавства, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у двомісячний строк з дня набрання чинності зазначеного Порядку повинна розробити та затвердити:

Експерти додали, що статтею 19 Закону України про ЖКП визначено, що Оператор ГРМ не має права вимагати укладання договору на ТО внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку на інших умовах, що не відповідають умовам типового договору, затвердженого НКРЕКП.

Газправда

Раніше ми писали, що загрожує побутовим споживачам, якщо вони втрутяться у роботу лічильника газу.