UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти відновили пропуск через КПВВ у Донбасі - Держприкордонслужба

Рух через КПВВ «Маріїнка» продовжує залишатися заблокованим бойовиками.

Сьогодні, 13 липня, окупаційна адміністрація Росії відновила пропуск через свій блокпост на дорожньому коридорі Донецьк – Маріуполь, повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби.

«Станом на 12:00 на даному напрямку через КПВВ «Новотроїцьке» в бік тимчасово окупованій території України прикордонники оформили близько 100 осіб і 7 транспортних засобів. З боку ТОТ на контрольовану територію прибуло 38 осіб і 8 автомобілів. На цю ж годину через КПВВ «Станиця Луганська» лінію розмежування у пішому порядку перетнули 710 осіб. До тимчасово окупованій території – 229, до контрольованої території – 481», – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що прикордонники разом з правозахисними організаціями роз'яснюють цивільним особам ризики подорожі за лінію розмежування, попереджають про можливість не пропуску з боку окупантів.

У ДПСУ підкреслили, що в разі відмови в перетині, залишатися в сірій зоні небезпечно через можливі обстріли бойовиків, тому варто негайно повертатися в бік контрольованої території України.

Крім того, у відомстві нагадали, що всі громадяни, які прибувають з тимчасово окупованої території, зобов'язані пройти двотижневе самоізоляцію, встановивши мобільний додаток "Дій вдома" або, за їх згодою, двотижневу обсервацію в лікувальних закладах, визначених органами місцевої влади. Від обов'язкової самоізоляції (обсервації) звільняються особи, які слідують через лінію розмежування для складання зовнішнього незалежного оцінювання при наявності підтверджуючих документів.

Читайте також: На засіданні ТКГ затвердили нові ділянки розмінування і відкриття КПВВ

Нагадаємо, що контрольний пункт в'їзду-виїзду "Новотроїцьке" в Донбасі відновив свою роботу 22 червня. Пункти пропуску "Маріїнка" і "Станиця Луганська" на лінії розмежування відкрилися 10 червня.

Але окупаційні адміністрації ОРДЛО відмовилися дзеркально відривати свої блокпости, заявивши про те, що з ними "це питання ніхто не погоджував". Пізніше терористи висунули умову розблокування пропуску людей через лінію розмежування: за попередньо узгодженими списками з подальшою самоізоляцією або обсервацією.