UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зв'язок ожиріння чиновників з рівнем корупції і вивчення «мови» котів: в Гарварді вручили Шнобелівську премію

Переможці, традиційно, отримали 10 трильйонів зімбабвійських доларів.

У Гарвардському університеті відбулася традиційна церемонія нагородження Шнобелівською премією. Її вручають за відкриття, які "спочатку викликають сміх, а потім змушують замислитися". Повний список переможців наводиться на сайті премії.

Так, цього року премію в галузі біології отримали вчені зі Швеції, які аналізували те, як змінюється бурчання, нявкання, писк і шипіння котів у відповідь на зміну інтонації людини.

Премія в галузі екології пішла вченим з Іспанії та Ірану, які використовували генетичний аналіз для виявлення різних видів бактерій, які живуть у викинутій жувальній гумці, що застрягла в тротуарах в різних країнах.

Шнобелівську премію в галузі хімії віддали групі вчених з Німеччини, Великої Британії, Нової Зеландії, Греції, Кіпру та Австрії, які провели хімічний аналіз повітря в залах кінотеатрів, щоб перевірити, чи вказують запахи, вироблені глядачами, на рівень насильства, сексу, антисоціальної поведінки, вживання наркотиків та ненормативної лексики в фільмі, який показують.

Премію в галузі економіки присудили дослідникам з Франції, Швейцарії, Австралії, Австрії, Чехії та Великої Британії. Вони з'ясували, що ожиріння чиновників може бути індикатором рівня корупції в країні.

Вчені з Німеччини, Туреччини та Великої Британії удостоїлися премії в області медицини. Вони довели, що сексуальний оргазм може бути таким же ефективним методом боротьби з закладенням носа, як і протинабрякові засоби.

Шнобелівську премію миру отримали вчені з США, які довели, що люди носять бороди для того, щоб захистити себе від ударів в обличчя.

Премії в галузі фізики і кінетики присудили вченим з Нідерландів, Італії, Тайваню і США за серію експериментів, які вони провели, щоб зрозуміти, чому пішоходи не стикаються з іншими пішоходами.

Премію в області ентомології отримали вчені з США за дослідження «Новий метод боротьби з тарганами на підводних човнах».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Букерівська премія 2021: оголосили довгий список номінантів

Нагороду в галузі транспортування присудили вченим з Намібії, Південної Африки, Танзанії, Зімбабве, Бразилії, США і Великої Британії, які досліджували, чи безпечніше перевозити носорога догори ногами.