UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зонд "Вояджер-1" подав ознаки життя: NASA вивчає новий сигнал

Апарат зараз перебуває на відстані 24 мільярди кілометрів від Землі.

Інженери, які вже п'ятий місяць намагаються усунути проблему зі зв'язком зі старіючим космічним апаратом "Вояджер-1", відправили йому "поштовх" і отримали у відповідь реакцію, яка дає надію на відновлення комунікації, пише CNN.

Запущений із Землі у 1977 році, "Вояджер-1" став першим зробленим людьми апаратом, який вийшов за межі Сонячної системи.

Хоча "Вояджер-1" продовжує передавати на Землю стійкий радіосигнал, з листопада він не приносить жодних корисних даних, що вказує на проблему з одним із трьох його бортових комп'ютерів.

Читайте також: Гербарій, зібраний Чарльзом Дарвіном, вперше за 200 років покажуть публіці

Третього березня команда зауважила, що активність однієї з частин системи польотних даних виділяється на тлі інших безладних даних. Хоча сигнал був не у звичному форматі, інженер із Deep Space Network NASA зміг його розшифрувати.

"Команда порівняє отримані дані з повідомленням, отриманим до виникнення проблеми, і шукатиме розбіжності в коді та змінних, щоб знайти джерело проблеми", – сказали в NASA.

"Вояджер-1" перебуває так далеко, що команди, відправлені із Землі, доходять до космічного апарату за 23 години. Щоб отримати відповідь від зонда, вченим доводиться чекати 45 годин.