UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знову загроза з боку Росії: МКС довелося ухилятися від космічного сміття

NASA відклало "космічну прогулянку" своїх астронавтів.

NASA довелося відкласти вихід своїх астронавтів у відкритий космос, через шмат космічного сміття, яке підійшло небезпечно близько до МКС. Як повідомляє Space.com, це був фрагмент розгінного блоку "Фрегат", який пролетів на відстані всього 400 метрів від станції.

Зазначається, що "космічну прогулянку" скасували "в останній момент". Астронавти Френк Рубіо та Джош Кассада мали вийти у відкритий космос для того, щоб встановити нову сонячну панель на станцію. Але коли вони вже були готові до виходу, із центру управління польотом прийшла команда завершити роботу.

Читайте також: У російському «Союзі» на МКС виявили отвір

Натомість МКС здійснила екстрений маневр ухилення, щоб уникнути зіткнення з великим фрагментом космічного сміття. «Космічну прогулянку» перенесли на 22 грудня.

Космічне сміття – це фрагмент розгінного блоку «Фрегат» заввишки 3,35 метра, який використовується при запуску «Союзів» та «Зенітів». Очікувалося, що він пролетить на відстані лише 400 метрів від МКС, рівень загрози оцінили як «червоний», тобто найвищий.

За словами Девіда Хуота, спікера центру управління польотом у Космічному центрі Джонсона, уламок сміття відстежувався останні кілька днів і рівень загрози від нього знаходився у зеленому чи жовтому діапазоні, що не вимагало жодних запобіжних заходів. Але вранці 21 грудня він перемістився в червоний діапазон, тобто терміново необхідно було вживати заходів, які дозволять уникнути зіткнення МКС із ним.

Нагадаємо, у жовтні МКС довелося включити двигун і здійснити маневр, щоб уникнути зіткнення з фрагментом супутника, який Росія підірвала під час протисупутникових випробувань у листопаді 2021 року.

14 грудня в російському «Союзі», пристикованому до МКС, зареєстрували витік рідини, що охолоджує. Це сталося за годину до того, як російські космонавти мали вийти у відкритий космос. «Космічна прогулянка» мала тривати шість годин і 40 хвилин, але її скасували, коли космонавти вже одягли скафандри і розпочали процес розгерметизації шлюзу.

Пізніше російські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що температура в «Союзі» піднялася до 50 градусів Цельсія. У "Роскомосі" це заперечують, оцінюючи температуру корабля в 30 градусів за Цельсієм.