UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знайдено новий вірус, що "вбиває" смартфони

Зловмисне програмне забезпечення використовується для майнінга криптовалют.

Дослідники компанії Trend Micro виявили вірус, який може вивести смартфони з ладу через безперервний майнінг, повідомляється на сайті компанії.

Вірус під назвою HiddenMiner був виявлений всередині додатків, які поширювалися через сторонні магазини. Шкідливе ПО обманює користувачів, змушуючи їх дати програмі доступ до облікового запису адміністратора.

Після цього додаток приховує свою іконку в меню, а потім запускає майнер Monero, який постійно працює у фоновому режимі. Крім того, ПО вміє блокувати пристрій в тих випадках, коли власник девайса намагається змінити повноваження додатку.

Як відзначають фахівці, у додатка немає ніяких оптимізаторів або перемикачів. Це означає, що він буде майнити криптовалюту до тих пір, поки ресурси пристрою повністю не вичерпають себе. Єдиний спосіб позбавитися від вірусу – перезавантажити телефон в безпечному режимі і видалити обліковий запис адміністратора з зараженим додатком.

Наприкінці січня у Японії хакери пограбували одну з найбільших бірж криптовалют Coincheck, вкравши більше 500 мільйонів токенів NEM, вартістю 400 мільйонів доларів.

Раніше повідомлялося, що менш, ніж за десять років, хакерам вдалося вкрасти Bitcoin і Ether на 1,2 мільярди доларів. Експерти вважають, що хакерство у сфері криптовалют - це індустрія, яка приносить 200 мільйонів щорічно.