UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знайдені у вулканічному озері мікроби можуть допомогти у пошуках життя на Марсі

Кислотність води в озері в 10 мільйонів разів вища, ніж у водопровідної води.

Вчені з Колорадського університету в Боулдері знайшли мікробів, які живуть в токсичному вулканічному озері. Вода з цього озера може виявитися найбільш нестерпним навколишнім середовищем для життя на Землі. Знахідка може допомогти вченим у пошуках життя на Марсі, повідомляє EurekAlert!.

У ході дослідження вчені зібрали зразки води з Лагуни Кальєнте - озера, розташованого у вулкані Пзас. Кислотність води в цьому озері у 10 мільйонів разів вище, ніж кислотність звичайної водопровідної води, а її температура може досягати майже температури кипіння. В цих умовах вижив тільки один рід бактерій - Acidiphílium.

Бактерії Acidiphílium нагадують прямі палички з закругленими кінцями і зазвичай мешкають в кислотних середовищах. Перш за їх знаходили в шахтних водах пиритовых рудників і відходах мідних і уранових рудників.

"Відшукати неживе середовище - скажімо, безплідний вулкан - не так незвично. Але знайти там єдиний тип організмів, а не ціле співтовариство, - дуже рідкісне явище в природі. Ми перебували в умовах, що межують з тими, які здатне винести життя на Землі. Це не те місце, де ви захочете залишитися надовго, тому що, швидше за все, потрапите в киплячий бруд і сірку від вивержень", - розповів один з авторів дослідження Брайан Гайнек.

Якщо б життя розвинулося на Марсі, вона б, мабуть, вижила так само, як бактерії озера: переробляючи енергію із залізних або сірковмісних мінералів. На думку вчених, умови Лагуни Кальєнте нагадують Червону планету чотири мільярди років тому.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.