UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знайдені риби, які харчуються колючими і отруйними морськими зірками

Токсичні морські зірки руйнують коралові рифи.

Вчені з Австралійського інституту океанології заявили про те, що їм вдалося знайти нового ворога отруйних і колючих морських зірок аканкастерів. Виявилося, що такими "терновими вінцями" можуть харчуватися риби, повідомляє Naked science.

Багатопроменевої морську зірку Acanthaster planci називають "терновим вінцем" через те, що дорослі особини цього виду густо усіяні отруйними шипами, які роблять їх недоступними для хижаків. Самі ж зірки харчуються кораловими поліпами і завдають шкоди рифовим екосистемам. На рік така зірка може знищити понад 10 квадратних метрів коралів. "Спалахи" їхньої чисельність постійно фіксують на Великому бар'єрному рифі.

Головним природним ворогом таких морських зірок вважаються равлики харонії. Крім того, вчені помічали, що деякі риби атакують "тернові вінці", але, як правило, самі риби отримували серйозні ушкодження під час сутички. Щоб знайти ворогів таких морських зірок, вчені і вирушили на Великий бар'єрний риф.

В ході експедицій в 2018-2019 роках дослідники виловили близько 700 видів риб, які годувалися в частинах рифу з різним ступенем ушкодження "терновими вінцями". У лабораторії вони отримали зразки фекалій від кожної риби і проаналізували фрагменти ДНК, що збереглися в них.

Біологи заздалегідь озброїлися молекулярними маркерами, що дозволяють визначити присутність ДНК аканкастерів. Вона виявилася у представників 18 видів риб, причому половину з них раніше і не підозрювали в полюванні на отруйних зірок. Вчені припускають, що, насправді, "тернові вінці" можуть бути більш легкою здобиччю, ніж прийнято вважати. Адже навіть отримані дані не дозволяють визначити види, що харчуються личинками цих зірок, які не тільки не отруйні, але і набагато м'якіші, отже їхні тканини швидше перетравлюються і не могли зберегтися в кишечнику піддослідних риб.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Влада китайського міста Ухань побоюються повторного спалаху пандемії COVID-19

Раніше вчені з Університету Брістоля, Університету МакМастера і Університету Лас Амерікас Кіто розповіли про новий вид природного камуфляжу. Виявилося, що скляні жаби є власниками особливого різновиду природної маскування.