UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знайдено найдавніші свідчення вирощування бананів аборигенами

Корінні жителі Австралії займалися землеробством і скотарством ще дві тисячі років тому.

Археологи з Австралійського національного університету виявили на острові Мабуяг, який знаходиться між Австралією і Новою Гвінеєю, свідчення того, що аборигени вирощували банани ще 2400 років тому. Як повідомляє Naked science, це означає, що корінні жителі Австралії були не тільки мисливцями і збирачами, але займалися землеробством і скотарством.

Дослідники виявили ділянку, яка, ймовірно, раніше був плантацією. Тут були знайдені група підпірних стін, кам'яні споруди, наскальні малюнки і кістки дюгонів (водний ссавець із загону сирен). Вчені виявили в грунті сліди крохмалю, викопні останки рослин з сімейства бананові і деревне вугілля. Все разом це говорить про те, що на плантації вирощували банани.

Дослідники відзначають, що їхня знахідка дозволить розвіяти уявлення про корінних жителів Австралії як виключно про мисливців-збирачів.

«Торресова протока історично вважався розділовою лінією між групами корінних народів, які займалися сільським господарством у Новій Гвінеї, але які в Австралії були мисливцями-збирачами. Наше дослідження показує, що предки народу гегмулгал з Мабуяга займалися землеробством і садівництвом в західній частині Торрес Стрейт не менше 2000 років тому. Таким чином, Торресова протока не була перешкодою, а скоріше мостом або «фільтром» культурних і садівничих практик, що йдуть як на північ, так і на південь», - заявив провідний автор роботи Роберт Н. Вільямс.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше археологам вдалося знайти найдавніше поселення вікінгів в Ісландії. "Літній будинок" був побудований в 800 роках, за кілька десятиліть до появи вікінгів на острові.