UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знайдені в Сибіру зображення верблюдів виявилися найдавнішими в Азії

Зображення були нанесені на бивні мамонтів 13 тисяч років тому.

30 років тому вчені виявили в Сибіру бивні мамонта з малюнками на них. Тепер міжнародна група вчених змогла розкрити їхню таємницю. Виявилося, що це - найдавніші зображення верблюдів, коли-небудь знайдені в Азії, повідомляє «Популярная механика».

За словами вчених, на півтораметровому бивні був зображений бій верблюдів і людина, яка переодягнулася в тварину. Можливо, це був спосіб показати, як мисливці маскувалися, щоб ближче підібратися до тварин, щоб вбити їх або захопити в полон.

Особливість зображеної на бивні сцени полягає в тому, що вона відображає бій тварин, але на їхніх тілах є рани від стріл. Це свідчить про те, що в ті часи люди полювали на верблюдів.

«Порівняльний аналіз стилістичних особливостей фігур верблюдів показує, що вони відповідають віку самого бивня, що робить їх в даний час найдавнішими зображеннями верблюдів в Азії», - коментують автори.

Також дослідники зазначають, що виявлення гравюр в регіоні «узгоджується з теорією переміщення груп населення до Західного Сибіру в кінці пізнього палеоліту». Ці малюнки показують, наскільки важливими були верблюжі бої і полювання для культури спільноти, яка створила ці твори. Як відзначають автори, таке полювання, швидше за все, було сезонним.

Вчені відзначають, що вивчення бивня для них було непростим завданням, оскільки до моменту, коли вони почали дослідження, він вже почав ламатися і тріскатися «через неправильне зберігання». Про древніх людей, які жили 13 тисяч років тому на території Сибіру, ​​дослідники знають мало. Відомо, що вони полювали на мамонтів і, ймовірно, на верблюдів.

«Гравюри на бивні річки Томь мають певні особливості, які ускладнюють їхнє документування. Вони мають дуже тонкі і неглибокі лінії, що робить їх ледь помітними і виснажливими для відстеження, оскільки вони знаходяться на поверхні зігнутого, довгого і важкого предмета», - коментують автори.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше археологи виявили останки 60 мамонтів на місці будівництва аеропорту в Мехіко. Минулого року недалеко від цього місця вчені вже знайшли пастки, побудовані людьми, в які потрапили мінімум 14 тварин.