UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знайдена 2000-річна куля з ім'ям Цезаря, ймовірно, використовувалася у громадянській війні – вчені

Місто, вказане на пулі разом з ім'ям Цезаря, могло відіграти значну роль у перемозі майбутнього диктатора.

Новий аналіз 2000-річної свинцевої кулі мигдалеподібної форми, на якій з одного боку написано ім'я Юлія Цезаря (CAES), з іншого – назва міста Іпска (IPSCA), за словами вчених, показує, що деякі корінні жителі Іспанії підтримували майбутнього диктатора у громадянській війні проти Помпея, пише Live Science.

Вчені зазначають, що місто Іпска раніше ніколи не зустрічалося в історичних записах про громадянську війну 49-45 років до н. е., але при цьому, швидше за все, брало участь у останніх вирішальних битвах війни: таку гіпотезу пов'язують з тим, що снаряд знайдено неподалік міста Монтілла, де, ймовірно, в римські часи протікала річка Мунда, а в даному регіоні, наприклад, відбулася відома Битва при Мунді.

"У I столітті до нашої ери було створено безліч куль з написами, тому що вони були дуже корисними інструментами для розміщення лаконічних повідомлень", – розповів провідний автор дослідження Хав'єр Ордакс, доцент кафедри археології Автономного університету Мадрида. За його словами, повідомлення на цьому конкретному снаряді, ймовірно, було задумано як політична пропаганда та підтримка військ Цезаря, а саме демонстрація того, що Іпска підтримувала Цезаря, а не Помпея.

Читайте також: Вченим вдалося «перепрограмувати» мікробів, щоб синтезувати нові речовини

В Іспанії було знайдено лише одну кулю з ім'ям Цезаря. На ній також подвійний напис: «CAE/ACIPE» – латинський еквівалент «Цезар, відсмо*чи» – швидше за все, це було послання від військових Помпея.

Досліджена куля дає історикам важливу інформацію, сказав Ордакс, тому що «більшість місцевих міст були лояльні до Помпея та його синів». Але Іпска, схоже, була у союзі з Цезарем і, ймовірно, виробляла боєприпаси для його військ, а також відправляла військових до його армії. Тепер припускається, що містечко могло навіть допомогти Цезарю здобути вирішальну перемогу.

Раніше повідомлялося, що вчені з Національного музею старожитностей Нідерландів провели 3D-реконструкцію зовнішності Юлія Цезаря.