UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Зморшки" на Церері вказали на її глобальне стиснення

Тип зміщення шарів характерний для великих кам'янистих планет.

Іспанські астрономи помітили на поверхні карликової планети Церери геологічні утворення, які зовні нагадують зморшки. Як повідомляє N+1, знайдені особливості вказують на певних тип шарів – насув, який характерний для великих кам'янистих планет.

Церера – карликова планета Головного поясу астероїдів. Вона займає проміжне положення між крижаними тілами, до яких відносяться Європа і Ганімед, і великими кам'яними планетами, такими, як Меркурій. Вчені вже виявляли характерні для розтягування кори геологічні утворення, такі як скиди (розлом з відносним вертикальним зсувом вниз одного з шарів), розломи, жолоби та інші. Однак характерних для кам'яних тіл насувів відомо не було.

У ході нового дослідження вчені помітили уступи, гребені, характерні для зрушень тріщини і "розколоті кратери". Дані були знайдені в інформації, зібраній зондом Dawn, коли він знаходився на висоті 385 кілометрів від поверхні Церери. Всього астрономи виявили сліди 15 потенційних насувів.

Особливістю виявлених рис дослідники називають їхнє розташування - більшість з них знаходиться поблизу полюсів небесного тіла, де вік порід на поверхні великий. Тим не менш, автори зазначають, що це може бути пов'язано з особливостями освітлення карликової планети, завдяки чому подібні утворення легше ідентифікувати на високих широтах.

На думку вчених, Церера стиснулася при диференціації речовини в надрах в міру охолодження. Цей процес можна порівняти з появою всередині Землі ядра, мантії та кори, але в Церери недостатньо великий розмір для довготривалого збереження внутрішнього тепла, а спочатку вона, швидше за все, представляла пористу суміш льодів і силікатів. У міру розшарування внутрішньої будови пори заповнювалися, що і призводило до загального стиснення всього небесного тіла.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше NASA підготувало "екскурсійний тур" головними визначними пам'ятками на поверхні Церери – кратеру Оккатор з загадковими білими плямами і горі-піраміді. Пізніше дослідники заявили про те, що розкрили таємницю цих плям. На думку вчених, вони представляють собою відкладення солі, і що вони, ймовірно, є слідом вивержень екзотичних "соляних вулканів".