UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміни навколишнього середовища зробили предків людини більш доброзичливими

Більш продуктивне спілкування між предками людини почало виникати після виходу з Африки.

Вчені з Йоркського і Ліверпульського університетів заявили про те, що вихід з Африки і наступні зміни навколишнього середовища привели до того, що стародавні люди почали терпиміше і більш дружелюбно ставитися один до одного, повідомляє Naked science.

Homo sapiens відрізняються здатністю піклуватися про інших людей, які не є родичами, друзями чи сусідами. У інших тварин такої якості немає, вони схильні захищатися від представників інших груп.

У ході нового дослідження вчені спробували простежити витоки людської толерантності. Для цього вони розглянули період між 300 і 30 тисячами років тому, який називають «періодом сучасного людського переходу».

Вчені використали комп'ютерне моделювання та відтворили взаємодію тисяч людей і груп між собою. У результаті вони прийшли до висновку, що більш інтенсивне і продуктивне спілкування між нашими предками почало відбуватися в ті часи, коли вони стали залишати Африканський континент і почали розселятися на територіях з більш суворим кліматом.

На думку дослідників, одним з факторів, який сприяв такій доброзичливій взаємодії, став доступ до ресурсів. Агресія допомагає захищати свою територію і виганяти з неї чужинців, однак, коли на ній закінчуються ресурси, група ризикує загинути. Тому давні предки, ймовірно, розвинули здатність більш терпимо ставитися до того, щоб використовувати ресурси в межах цих територій: це могло принести вигоду обом сторонам.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені знайшли сліди «гібридної популяції» неандертальців і людей

Раніше вчені з США та Іспанії заявили про те, що до приручення вогню древні люди використовували для приготування їжі гарячі джерела. На це, на їхню думку, вказують сліди гідротермальних джерел, знайдені в ущелині Олдувай в Танзанії.