UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміна полюсів Землі призвела до масового вимирання 550 мільйонів років тому

Подія стала першим масовим вимиранням в історії планети.

Вчені заявили про те, що серія швидких переворотів магнітної осі Землі позбавила планету озонового шару, що призвело до її "бомбардування" ультрафіолетом і вимирання фауни докембрію, яку замінили сучасні форми життя. Висновки вчених були опубліковані в журналі Gondwana Research.

До так званого "кембрійського вибуху життя", під час едіакарського періоду, океани землі були заповнені химерними формами життя, аналогів і родичів яких сьогодні не існує. Але приблизно 550-540 мільйонів років тому ці живі істоти зникли, що стало першим масовим вимиранням в історії Землі.

Дослідники з університету Флориди вивчили цю подію за зразками порід эдиакарского періоду, які були здобуті на території Уральських гір. У ході дослідження було встановлено, що в цю епоху перевороти магнітної осі траплялися приблизно у 20 разів частіше, ніж у більш пізні історичні епохи. Під час едіакарського вимирання такі перевороти траплялися приблизно кожен 10 тисяч років.

У результаті цього, як показують розрахунки авторів статті, озоновий шар, який захищає планету від ультрафіолету, періодично ставав беззахисним і руйнувався під дією космічних променів. У результаті цього товщина озонового шару впала на 40%, і на Землю стало потрапляти приблизно в два рази більше ультрафіолету.

Це призвело до масової загибелі едіакарської фауни, яка вела малорухливий або сидячий спосіб життя, і до швидкого еволюційного розвитку тварин. Крім того, в результаті руйнування озонового шару у тварин з'явилися очі, які допомагали їм переміщатися в більш темні куточки дна.

Раніше вчені заявили про те, що причиною першого масового вимирання стали тварини. Знайдені на фермі Свартпунт на півдні Намібії відбитки належать до періоду на 10-15 мільйонів років пізніше інших відомих знахідок едіакарія. Біота в них відрізняється меншим розмаїттям. На думку авторів роботи, це вказує на сильний "екологічний стрес", під яким існували ці організми. І стресом цим були перші тварини – швидко розвинули скелет і органи почуттів, швидко стали ракоподібними, членистоногими, голкошкірими.