UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зіткнення галактик "викинуло" чорну діру в космос

Зіткнення галактик сталося на відстані двох мільярдів світлових років від Землі.

Чорна діра виявилася викинутою з галактики
Астрономи вивчили наслідок зіткнення двох галактик, в рамках яких велика галактика зруйнувала свою більш дрібну сусідку, оголивши надмасивну чорну діру, яка розташовувалася в її центрі, повідомляється на сайті Національної радіоастрономічної обсерваторії.

Галактики входять в кластер, який розташовується на відстані двох мільярдів світлових років від Землі. Їхнє зближення почалося ще кілька мільйонів років тому. Воно призвело до повного руйнування галактики, яка простягається на три тисячі світлових років. Для порівняння, розмір Чумацького Шляху складає 10 тисяч світлових років.

Руйнування галактики призвело до того, що надмасивна чорна діра, яка розташовувалася в її центрі, фактично залишилася "викинутою" в космос. Дослідники підкреслюють, що вона обертається зі швидкістю більше трьох тисяч кілометрів на секунду.

Раніше NASA представило відео знищення зірки чорною дірою. На відео зображено момент так званого "приливного руйнування", яке знаходиться в центрі галактики, розташованій на відстані 290 мільйонів світлових років від Землі.