UA / RU
Підтримати ZN.ua

З часом посилиться: Землю накрила магнітна буря

До планети летить "викид-канібал".

Землю накрила магнітна буря

Землю накрила магнітна буря

На Сонці все частіше з'являються плями, і наша зірка викидає спалахи. Часто вони супроводжуються корональними викидами маси (КВМ), які можуть спричинити магнітні бурі на Землі.

Так, як повідомляє сайт відстеження космічної погоди SpaceWeather, на вихідних 27-28 липня на Сонці відбулася низка спалахів М-класу, які супроводжувалися численними КВМ. Два перші з них злилися в так званий "викид-канібал", який досягне Землі 30 липня. Очікується, що планету накриє потужна магнітна буря категорії G3.

Читайте також: Рух МКС на тлі активного Сонця: фотограф показав унікальні кадри

За даними сайту Meteoagent, магнітна буря накрила Землю вже 29 липня. Це слабка буря, К-індекс перевищив 5. Вона затягнеться на три дні і з часом посилюватиметься. Так, 30 липня К-індекс вже перевищить 7, а 31 липня буря піде трохи на спад.

Meteoagent

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Раніше вчені заявили про те, що сказати напевно, чи настав пік сонячної активності можна лише через сім місяців після його завершення.