UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жінка мідної доби пережила дві трепанації черепа ще 4500 років тому

У її черепі виявили кілька отворів.

Тисячі років тому жінка перенесла дві операції на мозку та змогла пережити їх. На це вказав її череп, знайдений в Іспанії, повідомляє Live Science.

Вік жінки становив 35-45 років. Вона була однією з 1348 осіб, знайдених на місці поховання, яке використовувалося з 2566 до 2239 року до нашої ери. Але, на відміну від інших похованих, на її черепі було виявлено сліди кількох трепанацій.

Трепанація – це хірургічна операція, коли у черепі просвердлюється чи зіскоблюється отвір, щоб оголити мозкову оболонку. Це зовнішній шар тканини, що оточує головний та спинний мозок.

Читайте також: Археологи показали унікальні золоті прикраси, які знайшли у Білій Церкві

Подальші дослідження виявили два отвори, що перекриваються, між скронею жінки і верхньою частиною вуха. Розміри одного з отворів складали 53 на 31 міліметр, а другого – 32 на 12 міліметрів.

Вчені вважають, що отвори не були пов'язані з травмою. Про це свідчить кілька чинників. По-перше, не було тріщин, що розходяться від них, і у кожного отвору були чітко виражені краї. Ймовірно, отвори було зроблено під час двох окремих операцій.

На підставі отворів, а також похилої орієнтації стінок отворів дослідники визначили, що трепанації були виконані з використанням техніки зіскоблювання.

«Вона передбачає тертя кам'яного інструменту з грубою поверхнею об склепіння черепа, поступове руйнування його по всіх краях, щоб створити отвір. Щоб виконати цю операцію, постраждалий, ймовірно, мав бути сильно знерухомленим іншими членами спільноти або попередньо оброблений психоактивною речовиною, яка б полегшила біль або позбавила б його свідомості», — заявила провідний автор дослідження Соня Діас-Наварро, науковий співробітник кафедри передісторії Університету Вальядолід. в Іспанії.

Дивно, але жінка пережила обидві операції. На це вказує загоєння кісток черепа. На думку вчених, вона прожила кілька місяців після другої операції.

За словами Діас-Наварро, відомостей про доісторичні операції на черепі, особливо у скроневій області, доволі мало. На Піренейському півострові трепанації частіше виконувались у лобовому та тім'яному (верхньому) відділах черепа.

Ризики операції на скроневій ділянці включали «неминучі проблеми, пов'язані з доступом до цієї області через шкіру голови». Зокрема, ця область містить безліч кровоносних судин та м'язів, які вразливі та можуть легко кровоточити під час операції.

Доісторичні трепанації з використанням техніки вишкрібання були набагато успішнішими та безпечнішими, ніж свердління. Стародавні хірурги, як правило, не ушкоджували мозкові оболонки або мозок, що знижувало ризик потенційних післяопераційних інфекцій.

Раніше археологи виявили у Німеччині незвичайне поховання пари. У жінки, яка була похована поряд зі своїм чоловіком близько 1000 років тому, відсутні лицьові кістки. Крім того, поруч із жінкою не знайшли ніяких прикрас.