UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Земний" рукав Чумацького шляху виявився у чотири рази довшим, ніж вважалося

Вчені виміряли відстань до восьми "зоряних ясел" Локального рукава.

Вчені заявили про те, що Локальний рукав Чумацького Шляху, в якому розташовуються Земля і Сонячна система, насправді у чотири рази довше, ніж вважалося до цього. Висновки вчених були опубліковані в журналі Science Advances.

Чумацький Шлях є однією з найбільш вивчених галактик, але в той же час у вчених немає жодних достовірних даних про його розміри, довжині рукавів і відстані між зірками. На даний момент дослідники знають відстань між 100 тисячами з 100 мільярдів зірок нашої галактики.

У ході дослідження вчені за допомогою телескопа VLBA виміряли відстань до восьми найбільших "зоряних ясел", які розташовувалися в межах Локального рукава і його найближчого сусіда – рукава Персея, і на підставі цих даних виміряли їхню довжину. У результаті виявилося, що "шпора" Локального рукава майже в чотири рази довше, ніж показували раніше проведені розрахунки. Він простягається на 20 тисяч світлових років, а не на п'ять, як вважалося раніше.

Крім того, щільність зірок у "зоряних яслах" рукава виявилася такою ж, як і в інших рукавах Чумацького Шляху. Останнє відкриття свідчить про те, що у нашій галактиці знаходиться "третій зайвий" повноцінний Локальний рукав, який втиснувся між рукавами Персея і Стрільця.

Раніше вчені встановили, що сліди на диску Чумацького Шляху з'явилися в результаті зіткнення з іншою галактикою. На думку дослідників, галактика пройшла крізь Чумацький Шлях близько 500 мільйонів років тому, і зараз знаходиться на відстані 300 тисяч світлових років від нашої галактики, продовжуючи віддалятися зі швидкістю близько 200 кілометрів на секунду.