UA / RU
Підтримати ZN.ua

Земля нагрівається зсередини: озера по всьому світу швидко теплішають

Першими постраждають тропічні озера.

Озера по всьому світу швидко нагріваються

Озера по всьому світу швидко нагріваються

Вчені заявили, що до кінця століття озера Землі зіткнуться з безпрецедентним потеплінням через антропогенні зміни клімату. І першими в умовах, які не мають аналогів, опиняться тропічні озера. При цьому постраждають як поверхневі, так і підповерхневі шари, що ставить під загрозу біорізноманіття та екосистеми, повідомляє SciTechDaily.

Озера виконують важливі екологічні функції та є домом для великої кількості видів. Але останнім часом вони зіткнулися із тривожною тенденцією стрімкого потепління. Нове дослідження, проведене міжнародною групою вчених, показало, що якщо антропогенна зміна клімату йтиме в нинішніх темпах, озера зазнають потепління, аналогів якому ще не було.

Читайте також: Доісторичний перепис: зміни клімату призвели до різкого зниження чисельності стародавніх людей

У ході дослідження вчені використали дані про температуру озер, змодельовані за допомогою кліматичної комп'ютерної моделі Community Earth System Model, version 2, яка охопила період із 1850 по 2100 роки. Це перша у своєму роді модель, яка враховує динаміку та термодинаміку озерних систем у комплексі з атмосферою.

Вчені використали 100 симуляцій з минулого у майбутнє. Кожна з них згенерувала трохи різну картину природної мінливості клімату з огляду на антропогенний вплив. Це допомогло вченим оцінити природні зміни у температурі озер окремо від тих, що відбуваються під впливом діяльності людини.

Доктор Лей Хуан, провідний автор дослідження зі Столичного педагогічного університету в Пекіні, колишній науковий співробітник Центру кліматичної фізики IBS у Пусані, заявив, що до кінця століття озера по всьому світу зіткнуться з новими для них умовами. Але терміни їхньої появи відрізняються у глобальному масштабі. Коли температура підніметься на 2,4 градуса Цельсія вище за доіндустріальний рівень, першими постраждають тропічні озера.

Поверхневе потепління впливає на види, які живуть не мілководді, деякі з них можуть мігрувати в глибші шари. Тому вченим важливо розуміти, як потепління проникатиме у підповерхневі шари води.

«Наше дослідження показує синхронне виникнення умов, що не мають аналогів у підповерхневих шарах тропічних озер, викликане швидкою низхідною передачею сигналів потепління під час частих подій перемішування озер. Навпаки, озера у високих широтах частково захищають підземні шари від поверхневого потепління за допомогою стратифікації, затримуючи або іноді навіть запобігаючи виникненню кліматичних умов, що не мають аналогів, на глибині», — заявив один з авторів дослідження Єстин Вулвей, незалежний науковий співробітник NERC в Університеті Бангора.

За словами вчених, наслідки таких змін для озер будуть дуже глибокими. Вони можуть вплинути на біорізноманіття та екосистеми цих водойм. На відміну від морських і наземних тварин, озерні організми часто обмежені у своїй здатності мігрувати в більш відповідні житла.

Раніше міжнародна група вчених заявила про те, що льодовики, які розташовуються в тропіках, тануть набагато швидше, ніж припускали моделі. Вони вже відступили до розмірів, які вчені не очікували побачити протягом десятиліть.