UA / RU
Підтримати ZN.ua

Земля наблизилася найближче до Сонця в 2023 році, і до планети летить хмара плазми

Ймовірно, нашу планету накриє магнітна буря.  

4 січня Земля підійшла на мінімальну відстань Сонця цього року, під час явища, яке називається перигелій. Ця відстань змінюється з року в рік, у 2023 році вона склала 147 мільйонів кілометрів, повідомляє Live Science.

Це майже на три мільйони кілометрів ближче, ніж під час афелію – точки максимального віддалення – що очікується 6 липня.

Читайте також: Потужний спалах на Сонці: над Індійським океаном зафіксували перебої зі зв'язком

Видання зазначає, що наша зірка вирішила зробити це зближення ще яскравішим. Так, 4-5 січня в атмосферу нашої планети вріжеться корональний викид маси (СМЕ), який відокремився від нашої зірки.

Це зіткнення має викликати слабку магнітну бурю Землі. Вона може ненадовго вивести з ладу енергосистеми, викликати перебої в радіозв'язку та викликати північні сяйва набагато далі на південь, ніж зазвичай.

Разом з тим очікується, що саме ця магнітна буря не викличе жодних довгострокових наслідків.

Що таке перигелій

Орбіта Землі навколо Сонця не ідеально кругла, а еліптична. Це означає, що планета періодично наближається та віддаляється від зірки.

Вже кілька століть Земля опиняється в перигелії протягом кількох днів після Дня зимового сонцестояння, офіційного дня початку зими у Північній півкулі, коли Північний полюс максимально віддалений від Сонця, а Південний – найближче до нього.

Але це простий збіг. Фактична дата перигелію завжди зміщується, змінюючись приблизно на два дні кожне століття через невеликі особливості орбіти нашої планети. У 1246 році перигелій і зимове сонцестояння фактично припали на той самий день. Очікується, що у 6430 році перигелій ідеально збігається з днем весняного рівнодення 20 березня.

Нагадаємо, нещодавно на Сонці сталося 16 спалахів за два дні. Їхнім джерелом стала пляма AR3165.