UA / RU
Підтримати ZN.ua

Землетруси на Марсі можуть призвести до появи життя на планеті - вчені

Землетруси на Червоній планеті породжують велику кількість водню.

Вчені заявили про те, що землетруси на Марсі породжують достатню кількість водню для того, щоб в глибинах Червоної планети могло існувати життя у вигляді мікробів. Висновки вчених були опубліковані в журналі Astrobiology.

Дослідники прийшли до такого висновку після спостереження за хімічним складом рідин, які з'являються в надрах Землі в околицях тектонічних розломів, а також у результаті падіння астероїдів і метеоритів. Подібні процеси призводять до формування двох незвичайних гірських порід – псевдотахілитів і катаклазитів, схожих за своєю структурою на скловидні "листкові пироги", шари у яких виникли в результаті переплаву порід при їхньому сильному стисненні і терті. У деяких шарах цього "пирога", як з'ясували нещодавно геологи, міститься велика кількість рідини.

Читайте також: Вчені представили прототип апарату для пошуку життя на супутнику Юпітера

У ході дослідження вчені зібрали зразки подібних порід зі всіх континентів і визначили, що всі вони містили великі кількості води і розчиненої в ній вуглекислого газу і водню, концентрації якого було достатньо для того, щоб підтримувати життя бактерій, які харчуються цим газом. Більш того, водню в матерії псевдотахилитів і катаклазитів виявилося настільки багато, що не весь газ міг розчинитися в рідині, і частина його перебувала в товщі порід і води у вигляді бульбашок.

На думку дослідників, ці дані свідчать про те, що водень завжди формується в надрах планети при землетрусах та інших проявах тектонічної активності. Крім того, його повинно вистачити для підтримання життя підземних мікробів.

На даний момент геологічні процеси на Марсі відсутні, але землетруси в ньому можуть відбуватися завдяки охолодженню і стисканню його надр. На думку дослідників, на даний момент в надрах Марса може міститися в п'ять-шість разів більше водню, ніж необхідно для зародження і підтримки життя. Разом з тим, загальна кількість водню на Марсі становить близько 10 тонн, чого не вистачити для підтримки "глобального" поясу життя.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.