UA / RU
Підтримати ZN.ua

Засновник месенджера Telegram попереджає про шкоду «цифрового фастфуду»

Велика кількість цифрових розваг «завантажує» підсвідомість пошуком рішень неіснуючих проблем.

Засновник месенджера Telegram Павло Дуров попередив, що зловживання цифровими розвагами шкодить психічному здоров'ю так само, як фізичному - споживання шкідливої їжі.

«Так само, як наш фізичний стан залежить від того, чим ми годуємо наше тіло, наш психічний стан залежить від якості інформації, яку ми «згодовуємо» мозку», - пише Дуров у своєму Telegram.

Якщо наповнювати мозок даними, що дозволяють вирішувати фундаментальні завдання, він обробляти ці дані у фоновому режимі та пропонуватиме несподівані рішення, пише Дуров. Але більшість людей вважають за краще «годувати» мозок інформаційним фастфудом.

«На жаль, більшість людей вважають за краще живити розум не реальними фактами, що дозволяють змінити світ, а випадковими серіалами Netflix або роликами з TikTok. На глибинному рівні, наш мозок не може відрізнити вигадку від реальності, велика кількість цифрових розваг змушує підсвідомість займатися пошуком рішень неіснуючих проблем», - додає розробник.

Щоб бути креативними і продуктивними, потрібно «очистити розум» від липкого нерелевантного контенту, який щодня пропонують «алгоритми рекомендацій», радить він.

«Якщо ми хочемо повернути собі творчу свободу, ми повинні спочатку повернути собі контроль над своїм розумом», - підсумовує розробник.

Читайте також: Південна Корея оштрафувала Netflix і Facebook

Свого часу Книга створила людство: його освіту і науку, його філософію, його мізки. Але людство перейшло у безкнижкову фазу свого розвитку, куди його завели сучасні технології. Книги пішли, а з ними пішли і сенси, заради яких люди готові були жити і вмирати. На наших очах народжується новий уклад світу без книг. Яким він буде і чого варто боятися Україні, читайте в статті Георгія Почепцова «Життя без смислів» в ZN.UA.