UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запуск космічного корабля Starliner відклали за лічені хвилини до старту

Старт відкладали вже декілька разів.

Boeing і NASA були змушені знову скасувати перший запуск космічного корабля Starliner з астронавтами на борту за лічені хвилини до зльоту, пише The Hill.

Starliner з астронавтами НАСА  – 58-річною Сунітою Вільямс та 61-річним Баррі Вілмор на борту – мав злетіти з космічної станції на мисі Канаверал у суботу вдень, однак запуск відклали, коли до кінця зворотного відліку залишалося  3 хвилини 50 секунд.

Поки що невідомо, що спричинило затримку. Це мають з'ясовувати команди NASA та компаній Boeing і ULA, які беруть участь у запуску, повідомили в космічному агентстві.

Місія Starliner мала стартувати 6 травня, але була скасована через проблему з клапаном, що призвело до затримки історичного зльоту. 14 травня місію знову відклали – цього разу через витік ракетного палива та додаткові випробування.

Читайте також: Як працює погода на Землі: нова місія NASA обіцяє покращити наше розуміння

У разі вдалого завершення тестовий політ Starline наблизить Boeing до регулярних польотів на Міжнародну космічну станцію та назад. Планується, що астронавти мають взяти участь, зокрема, в дослідженнях фізіологічного впливу космічних польотів на людину. Долетіти до Міжнародної космічної станції вони мають приблизно за 26 годин, а пробудуть на ній близько тижня.

Boeing має кілька резервних дат запуску: 2, 5 і 6 червня.

У компанії не підтвердили, чи здійснять повторний запуск у неділю. Це залежить від аналізу даних для визначення того, що стало причиною суботнього збою.

Компанія Boeing цього року зазнала різкої критики через низку аварій, що сталися під час польотів.