UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повільний удар: Землю знову накриє потужна магнітна буря

До планети має дістатися викид плазми з Сонця.

Вчені заявили, що 12 травня Землю може накрити магнітна буря. Вона буде пов'язана з корональним викидом маси (КМВ), який стався на Сонці.

Як повідомляє сайт відстеження космічної погоди Space Weather, КМВ мав досягти Землі 11 травня, але так і не прибув у прогнозований час. Це означає, що він рухається повільніше, ніж очікувалося.

Читайте також: Астрономи виявили дві схожі на Землю планети біля зірки неподалік Сонця

Вчені прогнозують, що КМВ досягне планети 12 травня та викличе магнітну бурю. Очікується, що вона буде потужною, категорії G3, або помірною, категорії G2.

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Нагадаємо, 21 квітня Землі досягнув «повільний» корональний викид маси. Зазвичай таким потокам плазми потрібно кілька днів, щоб досягти Землі, той же летів до планети тиждень.