UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Залізний легіон": в Ізраїлі знайшли базу римських легіонерів

Її знайшли в долині, в якій, згідно зі Старим Заповітом, Бог врятував Ізраїль від ханаанського царя.

Археологи виявили неподалік міста Мегіддо в Ізраїлі біля стародавнього села Кфар-Отней базу, в якій розташовувався знаменитий римський легіон «Феррата» («Залізний легіон»). Вік знахідки оцінюється у 1800 років, повідомляє Arkeonews.

Зазначається, що табір римських легіонерів VI легіону — єдина римська військова база такого розміру, яка була розташована та виявлена в Ізраїлі.

Читайте також: Археологи виявили в Еквадорі стародавнє місто з напрочуд складною мережею доріг

Археологам вдалося знайти останки головної вулиці табору, Віа Преторія, а також напівкруглий подіум та ділянки кам'яного тротуару, що належали великій монументальній громадській будівлі.

«Табір римського легіону в Легіо був постійною військовою базою для більш ніж 5000 римських солдатів протягом понад 180 років, зі 117–120 до приблизно 300 р. н. е. У центрі табору завдовжки 550 м та шириною 350 м перетиналися дві основні дороги, і тут було зведено його штаб. Саме від цієї базової точки вимірювалися і відзначалися віхами всі відстані дорогами Римської імперії до головних міст півночі країни. Залишки стародавніх будівель не збереглися належним чином, оскільки більша частина будівельного каміння з часом була вивезена і повторно використовувалася в будівельних проектах, реалізованих у візантійський та ранньоісламський періоди», — заявив доктор Йотам Теппер керівник розкопок, які проводить Управління давнини Ізраїлю.

Виявити останки бази римських легіонерів в Ізраїлі вдавалося раніше. Але в основному вони були короткостроковими облоговими таборами або невеликими стоянками, пов'язаними з допоміжними дивізіями. Знахідка ж, зроблені у Мегіддо, є складною фортецею легіонерів — однією з перших у своєму роді, яка була постійно населена.

Історичні джерела вказують на існування бази легіонерів в Єрусалимі, але її ще потрібно виявити.

Легіон був сформований Юлієм Цезарем у 52 р. до н. е.. Його перша участь у бойових діях відбулася під час кампанії проти галльського вождя Верцингеторікса, обложеного в Алезії. Легіон супроводжував Цезаря й в Олександрію. Назву "Феррата" можна перекласти як "броньований" або "залізний" легіон. Ймовірно, вона була відсиланням до обладунків воїнів.

Раніше археологи знайшли в Греції стародавню крамницю римських часів, яка була зруйнована якоюсь «раптовою подією», ймовірно, землетрусом. Вік будівлі оцінюється в 1600 років.