UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загадкові дірки на дні Північного моря виявилися не тим, чи вважалися

Можливо, вони пов'язані з діяльністю морських свиней.

Морське дно Північного моря усіяне невеликими заглибленнями. Вони можуть бути різної форми: круглої чи овальної. Ширина таких ям може бути від кількох метрів до 60 метрів, але глибина – лише кілька сантиметрів. І вчені вважали, що вони пов'язані з вивільненням рідин, що містять метан, або інших ґрунтових вод. Але можливо це щось інше, повідомляє Live Science.

Нове дослідження, проведене вченими, показало, що ці ями можуть з'явитися внаслідок діяльності морських свиней. А це означає, що морська мегафауна може відігравати велику роль у формуванні морського дна.

Читайте також: Вчені вперше нанесли на карту гігантські «річки» в атмосфері

Протягом багатьох років учений-геолог Йенс Шнайдер фон Даймлінг з Кільського університету скептично ставився до того, що ями Північного моря утворилися через витік метану. Дно цього моря складається з пористого піску, тут також спостерігаються сильні течії, які не сприяють накопиченню метану.

Шнайдер фон Даймлінг та його колеги здійснили дослідницьку подорож. Картографічні дослідження, спрямовані на виявлення метану у відкладеннях з використанням піддонного ехолота, який є різновидом гідролокатора, що відображає звук від морського дна для отримання зображення дрібноводних надр, нічого не дали. "Ми вивчили тисячі миль даних про мілководний газ і просто не знайшли його", - заявив учений.

Щоб краще роздивитися ями, команда використовувала багатопроменевий ехолот, який дозволяє проводити дослідження морського дна високою роздільною здатністю. І цей ехолот показав, що насправді ям не мав конічної форми.

«Що робить їх винятковими, то це те, що глибина не змінюється в залежності від співвідношення сторін», — сказав Шнайдер фон Даймлінг. Глибина всіх ям складала приблизно 10 сантиметрів.

Знайомий біолог розповів ученому про те, що морські свині нишпорять морським дном у пошуках піщаних вугрів, які зариваються в пісок. Після цього Шнайдер фон Даймлінг і кілька біологів з'ясували, що місця проживання морських свиней перетинаються з маршрутами досліджень.

Подальші дослідження за допомогою ехолота показали, що найбільша кількість ям виявляється в регіонах, де водяться морські свині та піщані вугри. На думку вчених, найбільші ями з'явилися через те, що морські течії розмили отвори, створені морськими свинями.

Раніше вчені з'ясували, що «льодовик Судного дня» в Антарктиці відступив 80 років тому через феномен Ель-Ніньо.