UA / RU
Підтримати ZN.ua

За орбітою Нептуна виявлена велика карликова планета

Діаметр об'єкта складає 900 кілометрів.

Астрономи виявили за орбітою Нептуна раніше невідому карликову планету 2010 JO179, діаметр якої складає 900 кілометрів. Про своє відкриття вчені повідомили на сайті arXiv.org.

У ході дослідження вчені вивчили архівні знімки і дані, які збирав автоматизований телескоп Pan-STARRS 1, призначений для пошуку астероїдів, комет та інших малих небесних тіл.

Виявлена карликова планета рухається незвично витягнутою орбітою, найближча до Сонця точка знаходиться на відстані приблизно 39 астрономічних одиниць від світила, або 5,8 мільярда кілометрів, а найдальша – на дистанції в 117 астрономічних одиниць (17,5 мільярдів кілометрів).

Висока яскравість цієї карликової планети дозволила вченим не тільки виміряти її розміри – близько 600-900 кілометрів, але і визначити її форму, обчислити довжину дня на ній і розкрити деякі риси її поверхні.

Виявилося, що 2010 JO179 обертається навколо своєї осі досить повільно для карликової планети – день на ній триває близько 30 годин, а одна з її сторін є більш темною, ніж протилежна, на зразок Плутона і його яскравого "серця", оточеного темними горами. Своєю формою ця карликова планета більше схожа на кулю, ніж на еліпс або будь-яку іншу фігуру неправильної форми.

Найцікавішою стороною цієї планети, як зазначають дослідники, є не її фізичні властивості або розміри, а її орбіта. Як показують їхні розрахунки, вона знаходиться в орбітальному резонансі з Нептуном – за той час, який 2010 JO179 витрачає на п'ять витків навколо Сонця, планета-гігант облітає світило рівно 21 раз. Відповідно, рік на карликовій планеті триває близько 700 земних років.

Наявність такого зв'язку між Нептуном і 2010 JO179, на думку вчених, може бути далеко не випадковою річчю. Як вважають вчені, орбіта цієї карликової планети може таїти в собі сліди міграцій Нептуна в далекому минулому. Тому пошук інших планет з подібною орбітою може допомогти астрономам зрозуміти, як виникла Земля та інші планети Сонячної системи, в чиєму формуванні планети-гіганти відіграли ключову роль.

Раніше повідомлялося про те, що астрономи звузили область пошуків дев'ятої планети Сонячної системи. Вивчивши дані космічної станції Cassini, яка займається вивченням Сатурна, вчені виключили два регіони Сонячної системи. Вони підтвердили, що дев'ята планета розташовується на околицях Сонячної системи, але "не просто в будь-якому місці".