UA / RU
Підтримати ZN.ua

За добу на Сонці сталося сім спалахів

Водночас сильні магнітні бурі на Землі не очікуються.

За останню добу Сонце випустило шість спалахів класу С та один – класу М 1,78. Але, незважаючи на це, у середу, 14 вересня, суттєвих магнітних бур на Землі чекати не варто, повідомляє Meteoprog.

Зазначається, що спалахи класу М 1,78 відносяться до середніх, можуть викликати невеликі перешкоди в радіозв'язку на денній стороні нашої планети. Окрім того, можливий сонячний радіаційний шторм.

Читайте також: Опубліковано неймовірно чіткі знімки поверхні Сонця

У середу геомагнітне поле за прогнозами буде від спокійного до нестабільного рівня. Сонячна активність, ймовірно, буде низькою з ймовірністю спалахів класу М.

Сонячна активність 14 вересня

Імовірність малого геомагнітного шторму – 5%

Імовірність великого геомагнітного шторму – 1%

Імовірність спалаху на Сонці М-класу – 30%

Імовірність спалаху на Сонці Х-класу – 5%

Кількість сонячних плям – 33.

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі, які можуть тривати від кількох годин до кількох днів і мати різну інтенсивність. Вони впливають на роботу систем зв'язку, можуть викликати технічні збої.

Магнітні бурі можуть впливати і на стан літніх та метеозалежних людей. Так, людина може відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, дратівливість, безсоння, біль у м'язах тощо.

Раніше вчені заявили про те, що посилення сонячної активності змушує супутники, що знаходяться на орбіті Землі, сходити зі своїх орбіт. За прогнозами дослідників, надалі ситуація лише погіршуватиметься.