UA / RU
Підтримати ZN.ua

З борту МКС вдалося побачити формування джета і «ельфів» над Землею

Незвичайні явища спостерігали за допомогою приладу ASIM.

За допомогою приладу ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor), встановленого на борту Міжнародної космічної станції, вдалося поспостерігати за незвичайними явищами в атмосфері Землі. Так, прилад зафіксував утворення блакитного джета і п'яти ельфів, які з'явилися після нього, повідомляє Європейське космічне агентство.

Блакитний джет - це вид блискавки, яка б'є над грозовою хмарою. Такі явища можуть поширюватися на висоту 50 кілометрів в стратосферу, а їхня тривалість складає менше секунди. Подібний джет вдалося помітити над островом Науру в Тихому океані, інтенсивний спалах тривав усього 10 мікросекунд.

Цей спалах призвів до появи «ельфів» - кілець слабо інтенсивного випромінювання в оптичному і ультрафіолетовому діапазонах, що швидко розширюються. Вони утворюються при взаємодії атомів атмосферних газів з електричним полем блискавки.

Захоплення цих явищ за допомогою високочутливих інструментів ASIM дуже важливе для вчених, які досліджують погодні явища на Землі. Подібні спостереження дають ключ до розуміння процесів генерації блискавки в хмарах. Дослідники також припускають, що ці явища можуть навіть впливати на концентрацію парникових газів в атмосфері Землі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені з Харкова провели випробування іонно-плазмових двигунів для космосу

Раніше американські вчені зіставили метеорологічні дані і медичну статистику і підтвердили чутки про те, що грозова погода підвищує ризик загострення респіраторних захворювань. Особливо часто зі скаргами до лікарів звертаються літні люди.