UA / RU
Підтримати ZN.ua

YouTube видалив канал конспіролога Девіда Айка за фейки про коронавірус

Відео теорій змови Айка переглянули понад 30 мільйонів разів.

YouTube видалив аккаунт відомого конспіролога Девіда Айка через поширення фейків про коронавірус. Про це повідомляє The Guardian.

"В YouTube є чіткі правила, що забороняють будь-який контент, який заперечує існування і передачу COVID-19 згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я та Національної служби охорони здоров'я. У зв'язку з постійним порушенням цих правил ми заблокували доступ до каналу Девіда Айка на YouTube", - йдеться в офіційному коментарі YouTube.

Айк, зокрема, поширював фейкову інформацію про те, що коронавірус може поширюватися через вишки 5G. Крім того, він стверджує, що карантин - це "спосіб залишити людей без засобів до існування і зробити їх залежними від держави".

Крім YouTube, на контент від Айка відреагували і в Facebook. 1 травня сторінка Айка на платформі була видалена "за неодноразове порушення політики щодо шкідливої дезінформації". У відповідь на це Айк назвав соцмережу "фашистською" і виставив у Twitter фотографію Марка Цукерберга з підписом: "Маленький хлопчик на побігеньках у глобальної тиранії", - зазначає The Guardian.

Заблокувати Айка закликали відомі лікарі та фахівці Центру протидії цифровий ненависті (CCDH) у Великій Британії. За їх даними, відео фейкових теорій Айка про коронавірус подивилися понад 30 млн разів.

CCDH також закликав платформи Instagram і Twitter видалити аккаунти Айка.

68-річний Девід Айк раніше був відомим спортивним коментатором каналу BBC і одним з чотирьох спікерів британської Партії зелених, з якої його виключили. Він також є автором двох десятків книг, де, зокрема, розвиває теорію про "рептилоїдів", які "таємно керують людством і тримають його в страху і під своїм контролем". Деякі теорії Айка близькі до ультраправих, але він заперечує цей зв'язок.

Читайте також: Противники 5G знищують вежі в Нідерландах

Як повідомлялося, з початку введення в Україні карантинного режиму, Служба безпеки України викрила 207 інтернет-агітаторів, які поширювали різні фейки про COVID-19 і заблокувала більше 2 тисяч інтернет-спільнот з загальною аудиторією 800 тисяч користувачів.

Детальніше про те, чому люди вірять у конспірлогію та теорії змов читайте в статті Сергія Корсунського "Цікава конспірологія" на сайті ZN.UA.