UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японські інженери створили робота зі справжніми м'язами

Робот імітує рухи пальця людини.

Інженери з Токійського університету розробили біогібридного робота, який створений на основі м'язової тканини щурів і каркаса з металу і пластику. Як повідомляє Naked science, пристрій імітує рух пальця людини і здатен переміщати невеликі предмети, згинаючись в суглобі.

У ході роботи над іншими конструкціями інженери встановили, що пластик і метал не дозволяють імітувати рух і гнучкість людських пальців. Матеріалом для м'язів робота стали тонкі гідрогелеві пластинки, вкриті міобластами щура - молодими м'язовими клітинами, з яких згодом розвивається поперечно-смугаста м'язова тканина. Пластинки зміцнили на каркасі з металу і пластику.

М'язи робота скорочуються, коли до них подається електричний струм. Щоб штучний палець рухався так само, як людський, інженери відтворили роботу парних м'язів - агоністів і антагоністів. Коли один з м'язів, що входять у пару, скорочується, інший розслабляється. За словами розробників, при такій злагодженій роботі штучні м'язи "живуть" довше, ніж у попередніх експериментах, де використовували одиночні м'язи.

Варто відзначити, що використання живої тканини накладає певні обмеження. Так, робот може працювати тільки у воді, оскільки при постійному русі м'яз швидко зношується. Зараз термін життя штучного мускула становить не більше тижня.

Раніше вчені навчили робота сумніватися в правильності вказівок людини. Отримавши наказ, робот не відразу його виконує, а спочатку аналізує свої навички і фізичні можливості виконати наказ. Крім цього розглядається становище робота в системі відносин "начальник-підлеглий": робот "думає", чи має він взагалі виконувати цей наказ. Щоб це сталося, людина, що віддає розпорядження повинна володіти відповідними повноваженнями.