UA / RU
Підтримати ZN.ua

Xiaomi блокує встановлення Telegram на смартфони у Китаї

Після ідентифікації Telegram система намагається видалити додаток.

Компанія з виробництва смартфонів Xiaomi тепер блокує встановлення месенджера Telegram на пристроях, які використовують систему та інтерфейс прошивки MIUI.

Після випуску MIUI 13 у минулому році компанія додала нову функцію безпеки для позначення та блокування шкідливих програм на пристроях, пише Bleeping Computer. Однак користувачі припускали, що ця функція може бути завуальованою спробою Xiaomi у партнерстві з Комуністичною партією Китаю відстежувати діяльність громадян та цензурувати додатки.

MIUI позначає популярну платформу для обміну повідомленнями Telegram як небезпечний додаток у Китаї. Якщо програма вважається шкідливою або небезпечною, система намагається видалити її з пристрою і заблокувати встановлення.

Читайте також: ФСБ навчилася відстежувати приватне листування у Signal, Telegram та WhatsApp – NYT

Коли MIUI ідентифікує Telegram, то користувачі бачать попередження, що додаток не пройшов перевірку безпеки Xiaomi. Видання зазначає, що позначення месенджера як підозрілого додатку, свідчить про посилення зусиль китайського уряду над обмеженням свободи слова та приватності громадян в мережі.

Раніше цензурний апарат Китаю вже обмежував доступ до іноземних сайтів чи платформ, зокрема Facebook, Twitter, WhatsApp і Google.

Нагадаємо, НАЗК внесло китайську корпорацію Xiaomi Corporation до переліку міжнародних спонсорів війни через те, що компанія не просто продовжила свою роботу в Росії після повномасштабного вторгнення, але і досі залишається лідером з продажу смартфонів у державі-терористі.