Вчені заявили про те, що вживання невеликої кількості винограду кожен день може знизити ризик помірних когнітивних порушень. Висновки вчених були опубліковані в журналі Experimental Gerontology.
Помірні когнітивні порушення проявляються в погіршенні пам'яті, мислення та інших вищих психічних функцій, які не викликають соціальної дезадаптації. У ході дослідження вчені провели експеримент за участю 10 пацієнтів у віці близько 70 років.
Двічі в день експериментальна група отримувала по 36 грамів (всього 72 грама в день) ліофілізованого порошку, який був виготовлений з плодів винограду культурного (Vitis vinifera) червоного, зеленого і чорно-фіолетового забарвлення. Контрольна група отримувала аналогічну кількість плацебо - порошку з "виноградним" смаком і запахом. Дослідження тривало шість місяців.
Перед початком експерименту і після автори вивчали метаболізм мозку учасників методом позитронно-емісійної томографії (ПЕТ). Результати показали, що після прийому винограду у пацієнтів прискорився метаболізм у лівій верхній заднелатеральній скроневій частці - аномалії в цій області зв'язуються з хворобою Альцгеймера. У контрольної групи метаболізм знизився.
У пацієнтів, які приймали виноград, прискорився метаболізм також в інших частках мозку, пов'язаних з мисленням і пам'яттю. На думку дослідників, це вказує на те, що виноград може виступити в якості засобу профілактики когнітивних порушень, але для більш повних висновків необхідні дослідження з участю більшої кількості людей.
Раніше вчені заявили про те, що вживання в їжу волоських горіхів впливає на мікрофлору кишечника таким чином, що знижує ймовірність захворювання на колоректальний рак.