UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вживання гарячих напоїв може стати причиною розвитку раку – ВООЗ

Надмірно гарячі напої можуть призвести до розвитку раку стравоходу.

Міжнародне агентство з вивчення раку при Всесвітній організації охорони здоров'я заявило про те, що вживання надмірно гарячих напоїв, наприклад, чаю або кави, може призвести до розвитку раку стравоходу. Як повідомляє The Independent, висновки вчених були засновані на даних понад 1000 наукових досліджень спрямованих на виявлення зв'язку між вживанням кави і розвитком раку.

Як зазначив директор Міжнародного агентства з вивчення раку Крістофер Уайлд, "результати свідчать про те, що вживання занадто гарячих напоїв є ймовірною причиною раку стравоходу і саме температура, а не самі напої, як вважається, несуть відповідальність за розвиток раку".

Читайте також: ВІЛ-інфекція перетворилася на хронічне захворювання

Дослідження проводилися в Китаї, Ірані, Туреччині та Південній Америці, де чай або мате традиційно п'ють дуже гарячим. Результати досліджень показали, що ризик розвитку раку стравоходу зростає з температурою напою.

Критичною відміткою дослідники назвали 65 градусів Цельсія. Вживання рідин з температурою нижче цієї позначки є безпечним для людини, а вище може призвести до розвитку раку стравоходу.

Раніше повідомлялося про те, що українські вчені винайшли протираковий засіб на основі чорних антарктичних дріжджів Nadsoniela nigra. Дослідження українських вчених-мікробіологів можуть допомогти в боротьбі з раком. Детальніше про дослідження українських вчених в Антарктиді читайте у статті Лідії Суржик та Володимира Драбчука "Українська Антарктида" у свіжому номері газети "Дзеркало тижня. Україна"