UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вулкани Марса все ще можуть бути активними – вчені

Виверження на Червоній планеті могли відбуватися ще 50 тисяч років тому.

Науковий співробітник Інституту планетарних наук Девід Ховард заявив про те, що свідчення вулканічної активності на Марсі вказують на те, що виверження тут могли відбуватися ще 50 тисяч років тому. А це створювало умови для підтримки мікробного життя на Червоній планеті, повідомляє Phys.org.

Бальша частина вивержень на Марсі сталася в проміжку між трьома і чотирма мільярдами років тому, хоча деякі вулкани продовжували вивергатися ще три мільйони років тому. Але до цього моменту не було свідчень недавньої вулканічної активності на Червоній планеті.

Тепер же Ховард заявив про те, що команда вчених знайшла свідчення вивержень в регіоні, який називається Рівнина Елізій. І це свідчення «наймолодшої» вулканічної активності на Марсі.

«Це загадкові темні відкладення, які покривають площу трохи більшу за Вашингтон. У них висока теплова інерція, вони включають в себе багатий піроксеном матеріал з високим вмістом кальцію і вони симетрично розташовані навколо системи тріщин Рівнини Елізій. Відкладення схожі на темні плями на Місяці і Меркурії, які, імовірно, з'явилися в результаті вивержень. Ймовірно, це наймолодше вулканічне відкладення на Марсі. Якби зібрали всю історію планети в один день, воно сталося б в останню секунду», - заявив Ховард.

Велика частина свідчень вулканічної активності на Марсі є потоки лави, які текли по поверхні планети, але є і сліди вибухового вулканізму. Нове ж відкладення відрізняється від інших. Відкладення схожі на попіл і гірські породи. Ймовірно, під час виверження стовп попелу піднявся на висоту 10 кілометрів, але можливо, що це був «останній подих» вулкана.

«На Рівнині Елізій знаходиться одне з наймолодших вулканічних відкладень на Марсі віком три мільйони років, так що це не зовсім несподівано. Можливо, такі виверження були поширені, але їх сліди розмилися або були поховані під шаром пилу», - зазначив Ховард.

Регіон з відкладеннями знаходиться всього в 1800 кілометрах від станції InSight, якій вдалося зареєструвати кілька марсотрясінь в цьому регіоні. Вчені вважають, що цілком ймовірно, що вулканічна активність на Марсі все ще збереглася. На їхню думку, на планеті можуть існувати глибокі резервуари магми.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Марсохід Perseverance зробив знімок нічного неба на Марсі

Раніше вчені за допомогою радара апарату Mars Express з'ясували, що під товстим шаром льоду на південному полюсі Марса може знаходитися не тільки озеро з рідкою водою, але і безліч водойм поменше. Ці водойми відокремлюються від головного озера перемичками «суші».