UA / RU
Підтримати ZN.ua

Все дуже серйозно: Землю накрила найсильніша магнітна буря

Вона затягнеться на кілька днів.

Сонце випустило хмару плазми

Сонце випустило хмару плазми

Сонце випустило гігантську кулю плазми та магнітного поля, яка вдарила по Землі 10 жовтня. Вона викликала потужну магнітну бурю, яка призведе до того, що північні сяйва можна буде побачити набагато південніше, ніж зазвичай, повідомляє Science Alert.

"В даний час очікується, що вона прибуде завтра вранці або опівдні за східним часом і, можливо, продовжиться до наступного дня", - заявив 9 жовтня Шон Даль із Центру прогнозування космічної погоди.

Читайте також: Сонце випустило черговий потужний спалах: на Землі вже почалися проблеми

Корональний викид маси (КВМ) мчить на швидкості чотири мільйони кілометрів на годину. За прогнозами NOAA, магнітна буря, яка накриє планету, буде категорії G4. Це трохи слабше максимально можливого G5.

Коли КВМ врізаються в магнітосферу Землі, можуть викликати магнітні бурі. Ці обурення, у свою чергу, можуть вплинути на роботу супутників, GPS та радіосигналів.

За даними порталу Meteoagent, магнітні бурі на нашій планеті не вщухають вже більше тижня. Нинішні обурення позначені як сильні, К-індекс перевищив 8. За прогнозами магнітна буря на Землі затягнеться до 12 жовтня.

Meteoagent

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Раніше вчені заявили про те, що сказати напевно, чи настав пік сонячної активності можна лише через сім місяців після його завершення.