UA / RU
Підтримати ZN.ua

Все ближче до розгадки таємниці ковчега Ноя: що показав аналіз вчених

Вчені виявили сліди людської діяльності близько 7000 років тому.

Вчені досліджували зразки ґрунту та гірських порід, взяті в Догубаязитському районі Агри (Туреччина), де, як вважається, знаходяться руїни ковчега Ноя. В результаті вони виявили сліди людської активності в регіоні в період між 5500 та 3000 роками до нашої ери, повідомляє Arkeonews.

Водночас однозначно заявити про те, що ковчег Ноя знаходиться саме тут, поки що не можна.

Читайте також: Вчені вважають, що знайшли гробницю «повитухи Христа»: фото

Руїни, які, як вважається, належатьтковчегу Ноя, було виявлено експертом-картографом капітаном Ільханом Дурупінаром у 1959 році. З того часу вони привертають увагу як науковців, так і туристів. Але в руїнах утворилися гігантські тріщини, що підвищують можливість зсувів. Для того, щоб дослідити руїни до руйнування, було створено «Дослідницьку групу гори Арарат та ковчега Ноя».

У грудні минулого року тут було проведено перші дослідження. Група, до якої входили вчені, що спеціалізуються в галузі геофізики, хімії та геоархеологічних досліджень, під час своїх досліджень у регіоні зібрала безліч зразків, що складаються з фрагментів ґрунту та гірських порід. Потім їх передали до лабораторії для аналізу.

Цей аналіз дозволив визначити, що досліджувані зразки датуються періодом між 5500 і 3000 тисячами років тому.

Вважається, що глобальний потоп, під час якого був побудований ковчег Ноя, стався близько 5000 років тому. Отримані результати вказують на те, що на той час у цьому регіоні жили люди. Разом з тим вони не дозволяють однозначно сказати про те, що тут знаходяться саме останки ковчега. Для цього необхідні подальші дослідження.

Нагадаємо, у 2021 році вчені провели 3D-сканування регіону та заявили, що під землею знаходиться рукотворна конструкція у формі човна. За їхніми словами, її розміри та форма повторюють ковчег Ноя, який був описаний у Книзі буття.