UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВПС США заявили про вибух паливного баку російського "Фрегату-СБ" в космосі

У "Роскосмосі" підтвердили вибух, але причин не назвали.

Американські військові повідомили про вибух паливного бака російського розгінного блоку "Фрегат-СБ", у результаті утворилися 65 уламків. У "Роскосмосі" підтвердили вибух, але ні російські, ні американські військові не називають його причину – слідів зіткнення з іншим об'єктом немає, пишуть російські ЗМІ.

18-я ескадрилья контролю космічного простору ВПС США повідомила на своїй сторінці в Twitter про те, що вибух баку стався 8 травня між 7.02 і 8.51 за київським часом.

Бак, що вибухнув, має номер 37756 в американському військовому каталозі космічних об'єктів і міжнародне позначення 2011-037B. Чи загрожують уламки чинним супутникам - не відомо.

Російське агентство ТАСС, повідомило те, що руйнування уламків баку відбулося в акваторії Індійського океану. У цей момент вони перебували на орбіті з параметрами 3606 км на 422 км.

У "Роскосмосі" пояснили, що цей розгінний блок використовувався при виведенні на орбіту астрофізичного супутника "Спектр-Р" у 2011 році. Зараз йде "детальний збір вимірювальної інформації, уточнення кількості і параметрів орбіт виявлених фрагментів і аналіз їх достовірності".

Читайте також: Екіпаж МКС успішно повернувся на Землю

Минулого року "Роскосмос" офіційно заявив про завершення місії єдиного російського космічного телескопа "Спектр-Р" ("Радіоастрон"), який перестав виходити на зв'язок в січні. Він працював на орбіті з 2011 року і перекрив спочатку відведений строк служби – п'ять років. Його основним завданням було спостереження активних ядер галактик, пульсарів, квазарів, міжзоряних газових хмар. Телескоп був єдиним російським космічним апаратом, поки його не визнали загубленим.