UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада Єгипту дозволила використовувати радар для пошуку гробниці Нефертіті

За допомогою радара вчені перевірять теорію про знаходження гробниці Нефертіті в усипальниці Тутанхамона.

Міністр у справах старожитностей Єгипту дав попередній дозвіл на використання радара для досліджень в Долині Царів для того, щоб перевірити теорію, згідно з якою гробниця Нефертіті перебуває в усипальниці її сина, фараона Тутанхамона.

Консультант по спілкуванню з пресою міністерства Мучіра Мусса заявив, що остаточний дозвіл буде видано, швидше за все, протягом місяця. Він підкреслив, що дослідження повинні бути неінвазивними для того, щоб не пошкодити монумент.

Тутанхамон правив у Стародавньому Єгипті в XIV столітті до нашої ери. Він зійшов на престол у віці 10 років і помер через 9 років. Цариця Нефертіті була "головною дружиною фараона Ехнатона, батька Тутанхамона. Згідно з деякими теоріями, вона може бути матір'ю молодого правителя.

Припущення про те, що поховання Нефертіті знаходиться в гробниці Тутанхамона, висунув британський археолог Ніколас Рівз у серпні цього року. Якщо гіпотеза Рівза виявиться вірною, це може стати найбільш значним відкриттям в єгиптології з 1922 року, коли експедиція на чолі з британським археологом Говардом Картером виявила недоторкану гробницю Тутанхамона.